انواع طبقهبندی موتورسیکلتها

به گزارش موتورسیکلت نیوز، اگر شما یکی از افرادی هستید که با انواع مختلف موتورسیکلت آشنایی ندارید، مطالعه این مقاله میتواند شما را در شناخت بیشتر این نوع وسیله کمک کرده و راهنمایی جهت خرید احتمالی موتورسیکلت بعدی شما باشد.
استاندارد [1]
نوع استاندارد موتورسیکلت، که با نام «روداِستر یا نِیکِد» [2] نیز شناخته میشود، معمولاَ دارای طرحی ساده بوده و برای استفاده در اغلب کاربردها مناسب است. ظرفیت موتور احتراقی این نوع از موتورسیکلت بین 125 تا 1000 سیسی بوده و امکان قرار گرفتن بار، باکس حمل بار و زین متفاوت روی آن وجود دارد. کاور جلوی این نوع موتورسیکلت معمولاَ بزرگ نیست و ارگونومی [3] آن به نحوی است که راکب بهصورت مستقیم و بدون تمایل خاصی به سمت جلو یا عقب روی موتورسیکلت سوار میشود. ارتفاع زین در دامنهی کوتاه تا متوسط قرار میگیرد و برای استفادهی بیشتر افراد مناسب است. تمامی موتورسیکلتهای طرح (سیجی) [4] و موتورسیکلتهایی همچون (سیاف150) [5]، (آپاچی180) [6] و (پالس- اِناس150) [7] نمونههایی از این کلاس موتورسیکلت در بازار ایران هستند.

کروزر [8]
این نوع موتورسیکلت، که گاهاَ با نام چاپر [9] نیز شناخته میشود، جهت پیمایش راحت مسیرهای نسبتاَ طولانی با سرعتهای متوسط طراحی شده است. این موتورسیکلت معمولاَ دارای زینی با ارتفاع کم بوده که قابلیت اضافه کردن باری کوچک روی آن وجود داشته و این نوع موتورسیکلت را به وسیلهای مطلوب جهت گشتزنی تبدیل مینماید. ظرفیت موتور احتراقی در این کلاس نیز بسیار متنوع بوده و از ظرفیتهای کم تا بیش از 1000 سیسی را میتوان در این گروه یافت. نحوه قرارگیری راکب روی این موتورسیکلت به نحوی است که پاها به سمت جلو قرار گرفته و دستها در ارتفاع بالاتری روی فرمان قرار میگیرند. موتورسیکلت (رگال رپتور) [10] از جمله موتورسیکلتهای این کلاس در بازار ایران است.

اسپورت [11]
موتورسیکلت نوع اسپورت برای کاربردهای با سرعت و چابکی بالا طراحی شده است و ارگونومی آن به نحوی است که راکب به سمت جلو متمایل میشود. یکی از مهمترین تفاوتهای این نوع با دیگر انواع موتورسیکلت، وزن آن است. موتورسیکلتهای این کلاس معمولاَ یکی از سبکترین انواع موتورسیکلت هستند که از آلومینیوم و سایر مواد سبک در ساخت آنها به وفور استفاده شده است تا قابلیت مانور و پایداری آنها را افزایش دهد. زین معمولاَ در ارتفاع بلندی قرار میگیرد تا امکان کج کردن حداکثری موتورسیکلت در هنگام مانور بدون برخورد پای راکب به زمین وجود داشته باشد. موتورسیکلت (کیتیام آرسی200) [12] یکی از مدلهای این کلاس موتورسیکلت در بازار ایران است.

تورینگ [13]
این نوع موتورسیکلت معمولاَ بزرگتر از سایر انواع موتورسیکلت بوده و دارای امکاناتی است که پیماشهای با مسافت طولانی را میسر میسازد. این نوع موتورسیکلت فضای بار زیادی را در اختیار راکب قرار میدهد و ارگونومی راحتی را برای سواری چندین ساعته فراهم میآورد. موتورسیکلتهای این کلاس دارای کاور جلوی بزرگ میباشند تا از برخورد باد با راکب جلوگیری کنند. ظرفیت موتور احتراقی این نوع موتورسیکلت معمولاَ بالا بوده تا قابلیت حرکت در سرعتهای بزرگراهی و حمل بارهای زیاد را ایجاد نماید. موتورسیکلت (بیامو آر1200آرتی) [14] یکی از مدلهای این کلاس از موتورسیکلت محسوب میشود.

اسپورت تورینگ
همانگونه که از نام آن مشخص است، این نوع موتورسیکلت ترکیبی از نوع اسپرت و تورینگ است. این کلاس از موتورسیکلت معمولاَ ارتفاع زین بلندتری نسبت به نوع تورینگ داشته و فضای بار بیشتری نسبت به موتورسیکلت نوع اسپرت در اختیار راکب قرار میدهد. استایل ترکیبی این موتورسیکلت در کنار امکانات مناسب، امکان انجام سفرهای طولانی و با سرعت بالا را فراهم میآورد. ظرفیت موتور احتراقی این موتورسیکلتها در دامنه متوسط تا زیاد قرار میگیرد. موتورسیکلت (کاوازاکی- کنکورز14 ایبیاس) [15] مثالی از این نوع موتورسیکلت است.

اسپرت دوگانه (یا دو منظوره) [16]
هدف از طراحی این نوع موتورسیکلت فراهم آوردن امکان حرکت روی هر مسیر دلخواه تحت هر شرایطی است. سیستم تعلیق و تایرهای آج برجسته این نوع موتورسیکلت برای حرکت در مسیرهای آفرود خشن نیز مناسب میباشند. ارتفاع زین نسبتاَ بلند بوده تا امکان حرکت در جادههای دارای پستی بلندی و ناهموار را ایجاد نماید. این تیپ از موتورسیکلت معمولاَ فضای بار محدودی داشته و تنها امکان اضافه نمودن یک ساک کوچک در انتهای آن وجود دارد. موتورسیکلت (بیامو- آر1200جیاس) [17] یکی از مدلهای این کلاس از موتورسیکلت است.

اسکوتر [18]
برخی عقیده دارند که اسکوترها یک موتورسیکلت واقعی نیستند. اما، بدون شک توانایی جابجایی مسافر و بار را همچون موتورسیکلتها دارا هستند. اسکوترها برای کار در مناطق شهری طراحی شدهاند و امکان استفاده در سرعتهای بزرگراهی را دارا نیستند. این نوع موتورسیکلتها معمولاَ سبک وزن بوده و فاصله از زمین کمی دارند که آنها را به وسایلی مناسب جهت حرکت در خیابانهای شهری تبدیل مینمایند. ظرفیت موتور احتراقی این کلاس از موتورسیکلتها بین 50 تا 500 سیسی بوده و فضای بار محدودی جهت قرار دادن چند بار کوچک در اختیار راکب قرار میدهند. موتورسیکلت (وسپا- جیتیوی249) [19] یکی از موتورسیکلتهای این کلاس در بازار ایران است.

موپد [20]
برخی عقیده دارند که موپدها را باید اسکوتر یا زیرمجموعهای از اسکوترها دانست، اما از لحاظ فنی بین این دو تفاوت وجود دارد. موپد دارای فریم [21] سبکتر، بر اساس ظاهر دوچرخه، و موتور احتراقی کوچکتر (50 سیسی یا کمتر) است. این موتورسیکلتها معمولاَ فضای باری در اختیار راکب قرار نمیدهند و حتی در صورت قرار دادن، این فضا بسیار کم خواهد بود. دستهی دیگری از موتورسیکلتها نوع آندربون [22] است که از لحاظ ظاهری بسیار به موپد شباهت دارد با این تفاوت که معمولاَ نسبت به موپدها دارای ظرفیت موتور احتراقی بیشتر و چرخهای با سایز بزرگتر هستند. موتورسیکلت مودناس از جمله مدلهای کلاس آندربون در بازار ایران است.

آفرود [23]
موتورسیکلتهای آفرود، همانطور که از نامشان مشخص است، برای حرکت در مسیرهای آفرود استفاده میشوند. این نوع موتورسیکلت دارای ارتفاع زین زیاد جهت قرار دادن سیستم تعلیق بلند است تا امکان کنترل موتورسیکلت روی دستاندازهای خشن مسیر وجود داشته باشد. این موتورسیکلتها معمولاَ فاقد تزئینات خاصی هستند. موتورسیکلتهای آفرود خود دارای دستهبندیهای متفاوتی هستند؛ موتوکراس [24]، ایندورو [25]، تریل [26]، تریالز [27] و تِرَک مسابقهای [28] از انواع موتورسیکلتهای آفرود هستند. ب طور مثال، موتورسیکلت (کیتیام- اییایکسسی-اف248) [29] یکی از موتورسیکلتهای آفرود کلاس ایندورو در بازار ایران است.

نویسنده: خانم مهندس هدی ایوانی (مدیر کنترل کیفیت شرکت تولیدی و صنعتی جهانرو)
[1] Standard
[2] Roadster or Naked
[3] Ergonomics
[4] CG
[5] CF150
[6] Apache180
[7] Pulse NS150
[8] Cruiser
[9] Chopper
[10] Regal raptor
[11] Sport
[12] KTM RC200
[13] Touring
[14] BMW-R1200RT
[15] Kawasaki Concours14 ABS
[16] Dual Sport (or Dual Purpose)
[17] BMW R1200 GS
[18] Scooter
[19] Vespa GTV249
[20] Moped
[21] Frame
[22] Underbone
[23] Off-road
[24] Motocross
[25] Enduro
[26] Trail
[27] Trials
[28] Track Racing
[29] KTM EXC-F248