مرکز مشاوره و خدمات کارآفرینی چترا

وضعیت صنعت موتورسیکلت ایران در سند همکاری 25 ساله ایران و چین

به گزارش موتورسیکلت نیوز، محمدعلی نژادیان مدیرمسئول صنعت موتورسیکلت گفت: مناسب است متولیان «صنعت موتورسیکلت ایران» پیگیر باشند تا اگر دقیقا به بحث صنعت موتورسیکلت در این سند اشاره نشده است، در قالب بحث خودروسازی، از منافع این سند برای این صنعت بهره برند تا بتوانیم شاهد ارتقاء و پیشرفت همه‌جانبه در صنعت دوچرخ ایران باشیم.

امیدواریم پس از عملیاتی شدن این سند همکاری، به‌منظور شفاف‌سازی اهداف و اقدامات این سند، سایت رسمی دو زبانه راه‌اندازی شود تا متن کامل قراردادها، جزییات همکاری و پیوست‌های این سند در اختیار شهروندان ایرانی و چینی قرار بگیرد.

قابل ذکر است که با عملیاتی شدن این سند برای اقتصاد کشور فواید بیست و دو گانه‌ای در افق ۱۴۲۵ شمسی دارد که در ادامه به آن اشاره شده است.

در حوزه خودرو

طراحی شهرک صنعتی تولید خودرو که اتفاق خوبی برای سهام گروه قطعه‌سازی بورس ایران در ۲۰ سال آینده خواهد بود. همکاری بین شرکت‌های خودروساز و قطعه‌ساز ایران و چین به‌منظور انتقال فناوری و تولید مشترک برای عرضه در بازار دو کشور و کشورهای ثالث از طریق ایجاد چرخه‌های تولید، از اهداف طلایی امضا این سند خواهد بود.

مناطق فرامرزی

ایجاد منطقه مشترک فرامرزی در کشور ثالث برای کشت فراسرزمینی و تولیدات مشترک و . . .

در حوزه انرژی

تشویق مشارکت شرکت‌های خصوصی چینی در سرمایه‌گذاری و تأمین مالی طرح‌های برق، انرژی، آب و فاضلاب در ۳۱ استان کشور که تحولی در نظام فاینانس کشور است.

مناطق آزاد

تشویق شرکت‌های چینی به سرمایه‌گذاری در مناطق آزاد ایران از جمله قشم، اروند و ماکو با توجه به معافیت های مالیاتی و بحث ارزش افزوده و صادرات.

افزایش قدرت چانه‌زنی ایران

توسعه همکاری سیاسی در مجامع، سازمان‌ها و نهادهای منطقه‌ای و بین‌المللی ایران و چین که قدرت چانه زنی کشور را در سطح بین المللی افزایش می دهد و منجر به حضور ایران در پیمان ها و کنوانسیون های مختلف می شود.

هوش مصنوعی

همکاری در زمینه فناوری و ارتباطات راه دور، هوش مصنوعی، رمز ارزها، توسعه نسل پنجم ارتباطات از راه دور، پروژه مشترک توسعه و تقویت زیرساخت‌های اطلاعاتی و ارتباطاتی، موتور جستجوگر، پست الکترونیک و پیام‌رسان‌های اجتماعی.

شهر هوشمند

 ساخت شهر هوشمند در مکران و تیس از دیگر اقدامات امضا قرارداد همکاری ۲۵ ساله ایران و چین است.

تبادل دانشجو

سرمایه‌گذاری در حوزه آموزش و تبادل دانشجو (exchange student) با توجه به اینکه ۲ کشور، دانشگاه های برتری در آسیا دارند.

موارد دیگر عبارتند از:

  • ارتقا رزمایش های مشترک و تبادل فناوری های نظامی و امنیتی ایران و چین که منجر به تبادل تجربیات نظامی دو کشور در مقابله با تهدید های آمریکا در منطقه خواهد شد.
  • ارتقا  مشارکت در تاسیس و تجهیز مخازن ذخیره نفت، گاز و محصولات پتروشیمی ایران و چین که زمینه  عرضه پایدار نفت خام به چین را فراهم کرده و مشکلات فروش نفت و کسری بودجه را کاهش می دهد. هم چنین مشارکت در ساخت و تجهیز مخازن ذخیره‌سازی نفت و افزایش صادرات پتروشیمی به چین از دیگر فواید این محور است.
  • تلاش برای تکمیل راه‌آهن شرق غرب ایران، و ایجاد راه‌آهن زیارتی پاکستان، ایران، عراق و سوریه و همین‌طور راه‌آهن شمال به جنوب که تسریع گردشگری ایران را به ارمغان اورد و خبر خوبی برای شرکت های سرمایه گذاری صنعت گردشگری در بورس ایران مثل سمگا است.
  • توسعه و ساخت فرودگاه‌ها، خرید محصولات هوایی تولید مشترک ایران و چین که برای رونق صنعت توریسم ایران بسیار مهم است.
  •  توسعه سواحل راهبردی مکران  با همکاری نیروی دریایی راهبردی ارتش که منجر به توسعه بندر جاسک، تأسیس شهر صنعتی و ساخت پالایشگاه و صنایع پتروشیمی در جنوب کشور خواهد شد و اتفاق ژئوپلتیک بسیار مهمی برای ایران محسوب می شود.
  •  توسعه بلندمدت جزایر منتخب با هدف توسعه صنعت راهبردی توریسم  ایران در عصر پسا کرونا.
  • ترغیب چینی ها به سرمایه‌گذاری بلندمدت در صنعت پالایشگاهی در بندر جاسک و ساخت بندر جاسک و توسعه بنادر در جزیره کیش.
  • ترغیب چینی ها به سرمایه‌گذاری بلند مدت در شهرک پتروشیمی چابهار در جنوب کشور.
  • تشویق سرمایه‌گذاری در بهره‌برداری از معادن مس، سنگ آهن، فولاد و صنایع آلیاژی کشور که از صنایع مهم و پر سود و پر پتانسیل کشور است، اتفاق خوبی برای سهام  گروه فلزات اساسی بورس ایران مثل فملی است که نقش آفرینی کنند.
  • توسعه مجتمع‌های کشتی‌سازی و لوازم خانگی در ایران با همکاری طرف چینی، خبر خوبی برای کشتی سازهای ایران مثل خصدرا است.
  • سرمایه‌گذاری در خط متروی ۱۰ کلان‌شهر ایران و تکمیل ساخت و ساز ایستگاه های مترو پایتخت از اتفاقات خوب این سند همکاری است.
  • مرمت و احیای بافت‌های تاریخی با توجه به تجربه ممتاز چینی ها در عرصه مرمت آثار باستانی و تاریخی.
  •  تشویق به سرمایه‌گذاری در کشاورزی، شیلات و آبخیزداری در ۳۱ استان کشور و رونق گردشگری روستایی و توسعه صنعت کشاورزی ایران و کاهش ترغیب روستاییان به شهرنشینی.
  •  سرمایه‌گذاری و توسعه بخش بهداشت و درمان با توجه به پتانسیل های عالی صنعت سلامت دو کشور به خصوص در عرصه تولید داروهای مشترک در عصر پسا کرونا و آموزش پزشکی مشترک.

با عملیاتی شدن این سند و حضور شرکت ها و گردشگران وسرمایه گذاران چینی در ایران، یادگیری زبان چینی در میان ایرانیان باید تسریع شود.

با توجه به اینکه هزاران نفر در چین، مشغول یادگیری زبان فارسی هستند، مناسب است تا وزارت علوم و وزارت آموزش و پرورش، برای آموزش زبان چینی به دانش اموزان و دانشجویان ایرانی، برنامه عملیاتی اثربخشی را در دستور کار خود قرار دهد تا آشنایی درصدی از نسل جوان ایران به زبان چینی به منظور تسهیل روابط اقتصادی و فرهنگی و علمی دو کشور، امکان پذیر شود.

فکت شیت (گزاره برگ) در خصوص «برنامه همکاری جامع ایران و چین» که به امضا وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین رسید:

الف) خط زمانی از آغاز طرح تا امضا:

۳ بهمن ۱۳۹۴:

 سفر رسمی آقای شیء جین پینگ، رئیس جمهوری خلق چین به تهران.

– جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین با صدور بیانیه‌ای، سطح روابط دو کشور را به «مشارکت جامع راهبردی» ارتقا دادند.

– حسب پیشنهاد طرف ایرانی به منظور تنظیم روابط بلندمدت در بازه زمانی ۲۵ ساله با چین، طرفین در بند ۶ بیانیه مذکور تمایل و آمادگی خود برای رایزنی و مذاکره جهت انعقاد سند همکاری بلندمدت را اعلام نمودند.

– مقام معظم رهبری در دیدار رئیس جمهور چین، «توافق رؤسای جمهوری ایران و چین را برای یک روابط استراتژیک ۲۵ ساله، کاملاً درست و حکمت‌آمیز» دانستند.

اسفند ۱۳۹۴ – بهمن ۱۳۹۷: وزارت امور خارجه در همکاری با وزارتخانه‌ها و نهادهای مختلف داخلی، جلسات متعددی را با هدف احصاء اولویت‌ها، تدوین پیش نویس و مفاد قابل طرح در این سند برگزار نمودند.
 

۲ اسفند ۱۳۹۷: دکتر علی لاریجانی، ریاست محترم وقت مجلس شورای اسلامی که در سفر رسمی به چین توسط وزرای خارجه، اقتصاد و رئیس بانک مرکزی همراهی می‌شدند، در دیدار با آقای شیء جین پینگ، رئیس جمهوری خلق چین، از نهایی شدن پیش‌نویس سند ۲۵ ساله در آینده‌ای نزدیک خبر داد.

اسفند ۱۳۹۷- شهریور ۱۳۹۸: با تکمیل فرآیند بررسی‌های داخلی پیرامون سند، پیش‌نویس سند توسط طرف ایرانی نهایی و آماده ارائه به طرف چینی شد.

۳ شهریور ۱۳۹۸: دکتر ظریف، وزیر امور خارجه در سفر رسمی به چین، پیش نویس برنامه همکاری جامع میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین را به وزیر امور خارجه چین تحویل داد.

فروردین ۱۳۹۹:

– طرف چینی نقطه نظرات خود را بصورت رسمی پیرامون پیش نویس دریافت شده از طرف ایرانی اعلام نمود.

– نظرات طرف چینی در اختیار نهادهای ملی به منظور اعلام نظر قرار گرفت.

خرداد ۱۳۹۹: متن پیش‌نویس و جمع‌بندی وزارت امور خارجه از نظرات نهادهای ملی، به منظور بررسی و تصمیم‌گیری، به هیأت محترم دولت ارسال شد.

۳ تیرماه ۱۳۹۹: هیأت محترم دولت به وزارت امور خارجه اجازه داد مذاکرات بر اساس جمع‌بندی فوق الذکر، برای نهایی کردن و امضای برنامه همکاری جامع میان دو کشور را بر اساس منافع بلندمدت پیگیری شود.

۴ تیرماه ۱۳۹۹: در وبینار وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین، طرف ایرانی از ارائه نقطه نظرات پیرامون اصلاحات طرف چینی بر پیش‌نویس سند در آینده‌ای نزدیک خبر داد.

شهریور ۱۳۹۹: دومین پیش‌نویس سند از سوی طرف ایرانی به طرف چینی تحویل داده شد.

۱۹ مهر ۱۳۹۹: دکتر ظریف؛ وزیر امور خارجه در سفر رسمی به چین، ابعاد مختلف این سند و چگونگی پیشبرد آن‌را با همتای چینی تبادل نظر نمودند.

نیمه اسفند ۱۳۹۹: طرف چینی نظرات خود را پیرامون برنامه همکاری جامع به طرف ایرانی اعلام نمود.

۲۰ اسفند ۱۳۹۹: طرف چینی اعلام آمادگی نمود در صورت نهایی شدن پیش‌نویس برنامه همکاری جامع، در سفر رسمی وزیر امور خارجه چین به ایران سند مذکور به امضا برسد.

اسفند ۱۳۹۹: وزارت امور خارجه مراتب را همراه با ارزیابی و پیشنهادات لازم به منظور تصمیم‌گیری به مراجع عالی کشور اطلاع‌رسانی نمود.

۲۷ اسفند ۱۳۹۹: تائید مراجع عالی کشور برای امضای برنامه همکاری جامع موسوم به ۲۵ ساله، توسط وزیر امور خارجه کشورمان در سفر رسمی وزیر امور خارجه چین به ایران، به وزارت امور خارجه ابلاغ شد.

۷ فروردین ۱۴۰۰: برنامه جامع همکاری فیمابین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین، به امضای وزرای امور خارجه دو کشور رسید.

ب) برنامه همکاری جامع ایران و چین حاوی چه مفاد و محتوایی است؟

– این سند به منظور عملیاتی کردن بند ششم بیانیه رؤسای جمهور دو کشور با هدف ارتقای عملی روابط در سطح مشارکت جامع راهبردی (منتشر شده در در بهمن ماه ۱۳۹۴) و به منظور فراهم ساختن بستری مناسب برای توسعه همه جانبه همکاری‌ها تدوین گردیده است.

– سند حاضر یک برنامه جامع در بازه زمانی بلندمدت (۲۵ ساله) رویکردی مبتنی بر احترام متقابل و منافع برد- برد در زمینه روابط دو جانبه، منطقه‌ای و بین المللی را مدنظر قرار داده است.

– دو تمدن کهن آسیایی با تاریخی دیرینه و همکاری نزدیک در عرصه‌های تجاری، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، دفاعی و امنیتی بر یک نقشه راه و افق بلندمدت روابط در عرصه‌های مختلف برای تحقق مشارکت جامع راهبردی و ارتقای عملی آن توافق نموده‌اند.

– به رسمیت شناختن اشتراکات فرهنگی، تقویت چندجانبه‌گرایی، حمایت از حق دولت‌ها برای برخورداری از حق حاکمیت برابر و تاکید بر بومی بودن مدل توسعه از جمله موارد ذکر شده در سند می‌باشد.

– اشتراک نظر دو کشور در ارتباط با بسیاری از مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی به ویژه مبارزه با یکجانبه‌گرایی زمینه لازم برای بسط همکاری‌ها در عرصه بین‌المللی بین ایران و چین را فراهم آورده است.

– این سند برنامه‌ای است سیاسی، راهبردی، اقتصادی و فرهنگی که عرصه‌های مختلف همکاری دو کشور ایران و چین را مدنظر قرار داده است.

ب .۱) در بعد سیاسی- راهبردی برنامه همکاری جامع ایران و چین چه می‌گوید؟

– طرفین ضمن ارتقای تبادلات، رایزنی و همکاری‌های نزدیک خود در موضوعات مورد نظر و در نهادهای منطقه‌ای و بین‌المللی را افزایش می‌دهند.

– طرفین زیرساخت‌های دفاعی، مقابله با تروریسم و همکاری در عرصه‌های مختلف دفاعی را تقویت خواهند کرد.

ب .۲) در بعد اقتصادی برنامه همکاری جامع ایران و چین چه می‌گوید؟

 با توجه به اتفاق نظر دو کشور بر اینکه ظرفیت‌های بالقوه برای همکاری‌ها فراتر از وضعیت کنونی است، ایران و چین همکاری‌های اقتصادی خود را به ویژه در پیوند دادن ایران به زنجیره ارزش محور از طریق تکمیل زنجیره‌های مکمل فرآوری داخلی و تولید مشترک به منظور تأمین بازارهای داخلی دو کشور و کشورهای ثالث و در نهایت بهره برداری از ظرفیت‌های ایران از جمله نیروی کار جوان و ماهر تاکید می‌نمایند.

– همکاری در حوزه‌های نفت، صنعت و معدن و حوزه‌های مرتبط با انرژی (نیرو، انرژی‌های تجدیدپذیر و …) مبتنی بر دغدغه‌های توسعه ملی پایدار و زیست محیطی در سند مورد تاکید قرار دارند.

– با هدف بهره‌برداری از مزایای ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیک، بر مشارکت مؤثر ایران در ابتکار کمربند-راه طرف چینی تاکید شد.

– همکاری در زمینه‌های زیرساختی، ارتباطی (ریلی، جاده‌ای، بندری و هوایی)، مخابراتی، علمی-فناوری، آموزشی و سلامت مورد تاکید قرار گرفت.

– تسهیل همکاری‌های بخش خصوصی از طریق رفع موانع همکاری مورد توجه بوده است.

– تسهیل همکاری‌های مالی-بانکی، گمرکی، مقررات‌زدایی، و همکاری در توسعه مناطق ویژه و آزاد تجاری و صنعتی از جمله در سواحل مکران و تقویت همکاری‌های غیرنفتی با تمرکز بر حوزه کشاورزی و دانش بنیان مورد تاکید قرار گرفت.

تسهیل همکاری‌ها در زمینه سرمایه‌گذاری و تأمین مالی پروژه‌ها و همکاری‌های اقتصادی؛

ب .۳) در بعد فرهنگی برنامه همکاری جامع ایران و چین چه می‌گوید؟

– در سند مذکور بر افزایش شناخت متقابل از طریق ارتقا تبادلات مردمی (گردشگری)، رسانه‌ای، سازمان‌های مردم‌نهاد، انجمن‌های دوستی و همکاری دانشگاهی تاکید شده است.

– طرفین در این رابطه سرمایه‌گذاری و کمک به تکمیل زیرساخت‌های لازم برای ارتقا همکاری‌های فرهنگی در حوزه‌های مختلف از جمله صنعت گردشگری را مدنظر قرار داده‌اند.

ج) برنامه همکاری جامع ایران و چین حاوی چه مفاد و محتوایی نیست؟

– این سند در راستای صلح، ثبات و توسعه منطقه‌ای و بین المللی تدوین شده و لذا در مخالفت با هیچ طرف ثالثی و یا برای مداخله در امور هیچ کشوری نیست.

– این سند یک نقشه راه برای همکاری‌های جامع دو کشور ایران و چین بوده و لذا حاوی هیچ قراردادی نمی‌باشد.

– در هیچ کجای سند کمی سازی در خصوص چشم انداز همکاریها اعم از اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و یا راهبردی نشده است و لذا حاوی هیچ رقم و عدد خاصی از جمله در خصوص سرمایه گذاری و یا منابع مالی و پولی نمی‌باشد.

– این سند ۲۵ ساله نامگذاری شده است تا کلیت برنامه همکاری جامع دو کشور در این بازه زمانی بلندمدت دیده و پیگیری شود. بدیهی است بازه زمانی اجرای هر قرارداد دوجانبه ای بر اساس پیش بینی مندرج در خود قرارداد تعیین می‌شود.

– در این سند، واگذاری هیچ منطقه و یا هیچ انحصار متقابل و یا یکجانبه ای مطرح نبوده و لذا فاقد اعطا هرگونه حق انحصاری است.

– در این سند مدیریت، اداره و یا بهره برداری از هیچ منطقه و یا حوزه‌ای واگذار نشده است.

نشر مطالب با ذکر نام پایگاه خبری موتورسیکلت نیوز و درج لینک خبر بلامانع است. در غیر اینصورت حق این رسانه برای پیگرد قانونی محفوظ است.
برای ثبت شکایت از گران‌فروشی‌ها اینجا را کلیک کنید.

پایگاه خبری موتورسیکلت نیوز

اولین و تنها رسانه برخط اختصاصی موتورسیکلت در ایران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا