
به گزارش موتورسیکلت نیوز، در این مقاله به بررسی الزامات طراحی فریم موتورسیکلت پرداخته میشود:
انواع شاسی:
شاسی گهوارهای منفرد: این شاسی همانند شاسی موتورسیکلتهای قدیمی است و بهطور عمده برای موتورسیکلتهای Off road استفاده میشود. در این شاسی موتور به یک لوله ستون فقراتی و یک لوله پایینی دو لوله گهوارهای متصل گردیده است.

شاسی گهوارهای دوگانه: این شاسی در موتورسیکلتهای ساده استفاده میشود و کاربردر گستردهای ندارد. در این شاسی حمایت بیشتری از موتور نسبت به شاسی گهوارهای منفرد انجام میشود.

شاسی ستون فقراتی: شاسی ستون فقراتی طراحی سادهای دارد و کم کاربرد است زیرا بسیار انعطافپذیر است و مستحکم نیست. این شاسی از یک میله اصلی تشکیل شده که در بردارنده سیستم تعلیق عقب و جلو است. این شاسی را نمیتوان برای موتورسیکلتهای مسابقهای استفاده کرد و فقط برای موتورهای Off road استفاده میشود.

شاسیهای یکپارچه: این شاسی سبک است و منحصرا برای موتورسیکلتهای مسابقهای استفاده مناسب است. اما برای موتورسیکلتهای جادهای مناسب نیست زیرا قیمت آن بالاست. تمامی اعضای این شاسی منفرد و یکپارچه هستند و عضو جداگانه دیگری ندارد. تعمیرات شاسی یکپارچه بهعلت درسترسی محدود مشکل است و همینطور ساخت آن کند و دشوار است.

شاسی شبکهای: از لولههای کوچکی که به یک فریم مرکزی متصل شدهاند تشکیل شدهاست. شاسی شبکهای در وزن و سفتی شبیه شاسی محیطی است.اما ساخت آن مشکلتر است. این شاسی در مقایسه با شاسیهای دیگر میتواند وزن بیشتری را تحمل کند. در ساخت این شاسی باید به امکان دسترسی به همه قطعات در هنگام تعمیر فراهم باشد. علارغم پیچیدگی و نیازبه جوشکاری اعضای اتصال دهنده، ساخت این اسکلت نیاز به هزینه سنگینی ندارد.

شاسی امگا: این فرمها بیشتر در موتورسیکلتهای مسابقهای استفاده میشود. در این فریم رینگهای هردو چرخ به شاسی متصل شدهاند و جنس آن از آلومینیوم و چدن است. دلیل اصلی استفاده از این فریم در موتورسیکلتهای مسابقهای تعادل و فرمانپذیری خوب است.

شاسی الماسی با ساختار خرپایی: این شاسی از چندین میله کوتاه فلزی که به صورت مثلثی به یکدیگر جوش داده شدهاند تشکیل شده است که بالای میله فرمان را به کنارههای سازه نگهدارنده موتور متصی میکند. این ساختار مثلثی باعت سنگینتر شدن موتورسیکلت و در نتیجه افزایش مصرف سوخت میشود. بهعلت زمان زیاد برای تولید قیمت آن زیاد است و مشکلات استفاده از فولاد مانند خوردگی در آن زیاد است.

شاسی محیطی: وزن زیادی را تحمل میکند و بهواسطه سفتی بالا و وزن کم در بسیاری از موتورسیکلتها از جمله موتورسیکلتهای مسابقه کاربرد دارد. در گذشته از آهن برای ساخت آن استفاده میشد. اما امروزه از آلومینیوم برای کاهش بیشتر وزن استفاده میشود. این فرم به فریم دوشاخه نیز معروف است. طراحی آن بهگونهای است که این دو تیغه کوتاهترین طول را داشته باشند تاصلبیت مناسبی را برای شاسی بعمل آورند.هزینه ساخت آن بالا است. اما یکی از پیشرفتهترین فریمها است که میتواند در موتورسیکلت مورد استفاده قرار بگیرد. بهدلیل استفاده همه تولیدکنندگان موتورسیکلت از آن در آینده پیشرفتهتر نیز خواهد شد.

انواع سفتی در فریم موتورسیکلت:

محاسبه سفتی در آزمایشگاه:

مقایسه وزن، ضریب ایمنی، ماکزیمم تنش و جابجایی در شاسی با سه جنس مختلف AISI 1020 و AISI 4340 و Aluminium6063

کاهش 27 درصدی وزن موتور سیکلت با اندکی تغییر در اجزا:

کاهش 55 درصدی ماکزیمم تنش با طراحی مجدد:


مقایسه سفتی دو فریم Tubulare و Perimeter

مقایسه آنالیز مودال دو فریم Tubulare و Perimeter

نویسنده: ایمان موسی زاده (دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی خودرو)